Sjukdomstecken vid hjärntumör

Publicerat i: Hjärntumörer, Sjukdom Hjärntumörer, Sjukdom

 

Eftersom hjärnan har betydelse för så många olika av kroppens funktioner, kan en hjärntumör ge flera olika symtom.

  • Huvudvärk är det vanligaste symtomet. Ett besvär som alla människor drabbas av någon gång och som i de allra flesta fall inte beror på någon allvarlig sjukdom. Men om det är en ny typ av huvudvärk eller om den inte går över på ett par veckor, bör man söka läkare. Huvudvärken beror på att när tumören växer så ökar trycket inne i huvudet, eftersom det hårda skallbenet sätter en gräns för hur mycket hjärnan kan utvidgas. Denna tryckökning uppstår oberoende av om det är en elakartad eller en godartad tumör. Vid en tumör kan de allra tunnaste blodkärlen i hjärnan skadas så att vätska från blodet läcker ut i hjärnvävnaden. Det resulterar också i svullnad och att trycket inne i huvudet höjs.
  • Illamående och kräkningar är andra symtom på ett ökat tryck i hjärnan, även de mycket vanliga sjukdomstecken som i de flesta fall beror på något annat och som för det mesta är helt ofarliga. Också här gäller att man bör uppsöka läkare om ingen förklaring finns eller om besvären varar en längre tid.
  • Epileptiska anfall kan också vara symtom på en hjärntumör. Anfallen orsakas av en felaktig elektrisk aktivitet i hjärnan och uppkommer när tumören växer och påverkar vissa delar av hjärnan.
  • Tal-, hörsel-, synproblem, försämrad rörelse- och känselförmåga samt balansproblem är andra symtom som kan uppträda vid hjärntumörer. Vilka de är beror på i vilken del av hjärnan tumören växer. Synproblem kan också vara symtom på en tumör. När synnerven påverkas direkt av tumören eller när trycket inne i skallen ökar så försämras synen.
  • Psykiska besvär av olika slag är vanliga vid hjärntumörer. Hjärnan är ju också centrum för våra känslor. Personlighetsförändringar som initiativlöshet och minnesförlust kan också förekomma.
 
Denna text är hämtad från Cancerfondens sida  http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Hjarntumorer/
 
Tidningen Expressen skriver också om detta idag:
http://www.expressen.se/gt/din-huvudvark-kan-vara-en-hjarntumor/